Коли міняти гальмівну рідину

Справна робота системи гальмування – запорука безпеки в дорозі. Тому дуже важливо своєчасно замінювати гальмівну рідину та слідкувати за станом всієї гальмівної системи. Коли потрібна заміна гальмівної рідини – одне з найпоширеніших питань серед відповідальних автомобілістів, відповідь на яке дозволяє дотримуватись періодичності заміни розхідників. Якщо коротко, то замінювати гальмівну рідину необхідно не рідше, аніж один раз на два роки. Для спорткарів цей період може бути меншим в декілька разів.

коли міняти гальмівну рідину

Як працює і навіщо потрібна гальмівна рідина?

При натисканні на гальма, шток на педалі відправляє рідину з головного циліндра. Проходячи крізь герметичні отвори, речовина майже не стискається і це зусилля передається на контури системи гальмування через сталеві трубки та гідравлічні шланги до робочих циліндрів або супортів. Отриманий тиск виштовхує поршні, які притискають колодки до дисків.

Гальмівна рідина допомагає посилити тиск, що передається від педалі до колеса. Це досить вузьке завдання, відіграє важливу роль, виключаючи відмову гальм, незалежно від обставин. Від її стану напряму залежить ефективність гальмування.

Які бувають види гальмівної рідини

В основному, гальмівні рідини розрізняються по в’язкості та температурі кипіння. Чим вона вища, тим дорожча і якісніша речовина. Усі сучасні рідини об’єднуються в рамках стандарту DOT, з яких найпопулярніші:

  • DOT 3. Рідина на основі поліефіра і поліетиленгліколя. Призначена для автомобілів зниженими динамічними властивостями. В момент роботи, її температура не повинна бути вище 150 градусів. DOT 3 можна змішувати з DOT 4.
  • DOT 4. Вироблена на тій самій основі, що і DOT 3, при цьому має у складі ряд присадок , які протистоять закипанню. Робоча температура рідини 230 градусів, що робить її придатною для більшості сучасних автомобілів. Можна змішувати з DOT 3.
  • DOT 5. Рідина, у склад якої входить силікон. Створена спеціально для спорткарів, яким просто необхідно, щоб гальма працювали ідеально. Відмінно працює при температурі до 260 градусів. Особливий склад не дозволяє змішувати DOT 5 з гліколевими речовинами і заміняти її потрібно частіше – максимум рік між замінаи.
  • DOT 5.1. Ще одна рідина на основі гліколя, котра призначена виключно для ABS-систем. Не рекомендується змішування DOT 5.1/ABS з іншими рідинами

Коли і навіщо замінювати гальмівну рідину?

Найчастіше виробники вказують регламент заміни, що складає від 30 до 60 тис.км. по часу, цей інтервал складає приблизно один раз на пару років. Якщо автомобіль має ABS-систему, це ніяк не впливає на періодичність заміни гальмівної рідини. Для спортивних автомобілів існує власний регламент – до 15000 км пробігу.

Заміна гальмівної рідини може знадобитись і раніше, якщо з’явився осад або речовина помутніла. Використання такої рідини може спричинити поломки в системі гальмування. Також, окрім пробігу та кольору, про стан рідини можна дізнатись за допомогою тестерів, які використовуються в автосервісах.

Гліколеві рідини краще міняти не рідше, ніж кожні 40000 км. Рідини на основі силікону можуть пропрацювати набагато більше – їх максимальний період між замінами може доходити до 5 років.

Ще одна причина необхідності заміни – розгерметизація системи гальмування, яка призводить до витоку рідини та насичування киснем. Це знижує температуру кипіння.

Не менш значущим приводом для заміни являється пакет присадок у складі гальмівної рідини. З часом вони починають втрачати властивості і розкладатися.

Що таке температура кипіння і на що вона впливає?

Температура кипіння – провідний показник гальмівної рідини і чим він вище, тим краще для системи гальмування. Якщо речовина закипає, вона починає пузиритись, що сильно знижує ефективність роботи гальмівної системи. Пухирці пари знижують зусилля, яке передається на циліндри. Якщо гальмівна рідина раптово закипить, то педаль провалиться і водій просто не зможе достатньо швидко загальмувати